Το σχολικό βιβλίο σε ψηφιακή μορφή (pdf).

Η παρουσίαση με τις διαφάνειες που αφορούν το μάθημα και προσφέρουν επιπλέον εποπτικό υλικό.

Εισαγωγή
  • Απόσπασμα από το βιβλίο "Παπαλάνγκι", ενός μικρού βιβλίου που εξέδωσε ο Ιεραπόστολος Έριχ Σόερμαν και είναι η καταγραφή των εντυπώσεων ενός φυλάρχου από τα νησιά του Ειρηνικού στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

1ο Κεφάλαιο
  • Κλασικά λογοτεχνικά έργα όπως "Οι Άθλιοι" (στα Αγγλικά) του Β. Ουγκώ, "Ο Ροβινσών Κρούσος" του Ντ. Νταφόε περιγράφουν γλαφυρά την επίδραση της κοινωνικής πραγματικότητας στη ζωή και την προσωπικότητα των ατόμων.

2ο Κεφάλαιο
  • Το διήγημα "Ο Σιούλας ο ταμπάκος" του Δ. Χατζή, αναφέρεται στη λειτουργία των επαγγελματικών ομάδων στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.
  • Λογοτεχνικά έργα, όπως ο "Ζητιάνος" του Α. Καρκαβίτσαν και η "Γαλήνη" του Η. Βενέζη, αναφέρονται στη διαφορετική και συχνά αρνητική αντιμετώπιση κοινωνικών ομάδων που εξαναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο της ζωής.

3ο Κεφάλαιο
  • Το μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη "Καπετάν Μιχάλης", το "Μάνα κουράγιο" (στα Αγγλικά) του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" του Μ. Λουντέμη παρουσιάζουν άτομα που ασκούν τους κοινωνικούς τους ρόλους με βάση τους κοινωνικούς κανόνες αλλά και με βάση τη μοναδική προσωπικότητά τους που συχνά μπορεί να τους φέρνει σε σύγκρουση με την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους.

4ο Κεφάλαιο
  • Το έργο "Ο κ. ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!" (σελίδες 21 έως 26 του βιβλίου "ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ") του Ζ. Παπαντωνίου περιγράφει γλαφυρά τις αλλαγές των κοινωνικών θεσμών της ελληνικής εκπαίδευσης και της διοιίκησης μεταπολεμικά.

5ο Κεφάλαιο
  • Το διήγημα "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" του Γ. Βιζυηνού (που έγινε ταινία από το Λ. Παπαστάθη), "Το παλιό σχολείο" του Γ. Ιωάννου, καθώς επίσης και κλασικά μυθιστορήματα όπως "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" του Ου. Σαιξπηρ (που έγινε ταινία από το Φ. Τζεφιρέλλι, "Η Παναγία των Παρισίων" (στα Αγγλικά) του Β. Ουγκώ, περιγράφουν τις αξίες και τους κανόνες κοινωνικοποίησης των ατόμων σε διαφορετικές κοινωνίες.

6o Κεφάλαιο
  • Πολλά λογοτεχνικά έργα έχουν αντικείμενο τα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τον πόλεμο και τις κοινωνικές ανισότητες. "Η Ζωή εν τάφω" του Στρ. Μυριβήλη, "Η Μάνα" του Μ. Γκόρκι, το έργο του Τζ. Στάιμπεκ "Άνθρωποι και ποντίκια", "Για ποιον χτυπά η καμπάνα" του Ερν. Χεμινγουέη, "Μέσα στις φλόγες" της Δ. Σωτηρίου περιγράφουν τα αδιέξοδα των ατόμων που βιώνουν κοινωνικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος, οι ανισότητες και η φτώχεια.
  • Οι περισσότερες κοινωνικές ταινίες έχουν ως αντικείμενο τα κοινωνικά προβλήματα. Μπορείς να δεις ταινίες, όπως "Ο ακήρυχτος πόλεμος" του Μ. Μουρ, "Γεννημένος την 4η Ιουλίου" του Ολ. Στόουν, "Ο άνθρωπος της βροχής" του Μπ. Λέβινσον. Θα προβληματιστείς για προβλήματα, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, τα άτομα με αναπηρίες κ.λ.π.
  • Οι περισσότεροι ιστοχώροι που προτείνονται αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα. Περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές Οργανώσεις δραστηροποιούνται για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η Unicef για την πείνα, η Διεθνής Αμνηστίαr για τον πόλεμο και τις διακρίσεις, η WWF και η Greenpeace για το περιβάλλον, το Ινστιτούτο Καταναλωτή για την προστασία του καταναλωτή.

9o Κεφάλαιο